Energiekosten stijgen…wat kunt u doen?
De kosten voor gas en elektra stijgen al een tijdje. Vooral gas is enorm veel duurder geworden doordat Rusland minder levert en er veel vraag is om de voorraden voor de winter aan te vullen.
Het tarief voor de verwarmingskosten is met zo’n 30 % gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er zijn grofweg twee mogelijkheden: of u past nu het voorschotbedrag aan en verhoogt dat met 30 % of u wacht het wel af met als gevolg dat u eind van het jaar een enorme narekening krijgt…
Als u collectief verwarming hebt kunt u dit regelen met de bewonersconsulent. Hebt u een individueel contract bij een energieleverancier dan kunt u daar het voorschot verhogen.
Bij collectieve verwarming koopt Woonzorg gas en elektra in. Zij doen dat op 12 momenten in het jaar en kopen dan 1/12e deel van wat nodig is. Aan het eind van het jaar vormt dat dan het tarief wat in het volgende seizoen gaat gelden. Oftewel…wat u in 2023 gaat betalen voor gas en elektra is de gemiddelde energieprijs van 2022. Door deze werkwijze worden grote schommelingen in de prijs voorkomen. Woonzorg betaalt minder dan een particulier. Dat komt omdat ze groot inkopen en zakelijke koper zijn. De tarieven zijn dan lager. Maar helaas stijgen die ook, dus voorkom een nare verrassing en verhoog uw voorschot nu.
Voor huurders die een individueel contract hebben is het advies gelijk, namelijk verhoog uw voorschot! De energieleveranciers bieden op dit moment geen vaste contracten meer aan want het risico is te groot. Als uw contract dus afloopt krijgt u vanzelf een variabel contract. Maar wel tegen een veel hogere prijs dan u nu betaalt. Waar het een tijd geleden nog loonde om bij afloop van het contract over te stappen naar een andere leverancier is dat nu omgedraaid…ze willen het liefste geen nieuwe klanten hebben. Blijf dus gewoon bij uw huidige leverancier.
We weten niet hoe het verder gaat aflopen. Maar we weten wel dat de energieprijzen niet opeens sterk zullen dalen. Daarom zal een verhoging ook te zien zijn in de servicekosten. Omdat die verhoging door veel huurders wordt gedeeld gaat het hier niet om grote bedragen, maar de servicekosten zullen wel wat stijgen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de schoonmaakkosten en tuinonderhoud. De lonen stijgen overal en bij deze twee activiteiten is het loon een grote component.
Door te klikken op het plaatje rechts komt u op een pagina met veel gestelde vragen en tips
Energietoeslag
Heeft u een laag inkomen, dan kunt u wellicht de eenmalige energietoeslag van ongeveer €1.300 aanvragen in uw gemeente.
Meer informatie kunt u vinden op de
website van de Rijksoverheid.
Een toolkit voorlichting energietoeslagen van de Rijksoverheid vindt u HIER.